Wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze belangrijk voor je lichaam en dus ook voor je huid?
Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, vooral aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen, omkapselen die en voren ze af weg.
Wat zijn vrije radicalen? Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.
Zoals bewaarmiddelen, vulstoffen, suiker, kleurstoffen, chemische toevoegingen in voeding en verzorgingsprodukten, maar ook in allerhande producten die je dagdagelijks gebruikt. Daarom vind ik het heel belangrijk om in de praktijk zo veel mogelijk kwalitatieve en natuurlijke producten te gebruiken, zodat ons lichaam zo weinig mogelijk moet uitzuiveren van gifstoffen.
Daarom is het heel belangrijk om in je voeding bewust om te gaan met antioxidanten en vrije radicalen. Antioxidanten gaan dus vrije radicalen afbreken en inkapselen en afvoeren zodat die geen schade kunnen toebrengen aan onze huid en lichaam.
Zorg daarom dat je bewust omgaat met de voeding die je dagdagelijks nuttigt, we hebben elke dag een bepaald aantal volume aan energie om te gebruiken.
Deze energie gebruiken we om te ademen, ons hart te laten pompen ons eten te verteren, ons te kunnen focussen en ons immuunsysteem te kunnen laten werken.
Als je steeds grijpt naar suikerhoudende en fastfood, dan zal je immuunsysteem er niet meer voor kunnen zorgen dat je lichaam beschermd blijft.
Zo ontstaan tal van ziekten, je bent wat je eet houdt hier duidelijk steek.
Maar ook je bent wat je denkt is belangrijk daarover gaat mindset, hierover heb ik andere blogs geschreven.
Waar zitten antioxidanten in?Let ook op bij aankoop dat je gaat voor zo veel mogelijk onbespoten en bio producten.
Ik lijst het even op voor jou.
Broccoli: zit boordevol vit.C, Anthocyanen, lutheïne, zeaxanthine
Blauwe bessen: Vit.C, luteïne, zeaxanthine
Rode en zwarte bonen: Anthocyanen, ook rijk aan foliumzuur, zink en Vit B
Wortelen: Bètacarotheen, VitC
Rode biet: antioxidant Betalaïnen, VitC
Rode en blauwe druiven met pit: resveratrol, VitC
Donkere ongesuikerde chocolade: Flavanolen, goed voor de elasticiteit van de aderen.
Pecannoten: Vit E de tocoferolen, zorg steeds voor een natuurlijke vit E uit voeding. een toegevoegde vit E chemisch nagemaakt, bevat 1/8 van de werkstoffen van de natuurlijke vit E uit natuurlijke voeding(bron Wikepedia)
Aardbeien: bron van Vit.C de rode kleur duidt op: anti oxidant anthocyanen
Artisjokken: antioxidant chlorogeenzuur
Gojibessen: Antioxidant Lycium barbarum polysacchariden
Frambozen: Antioxidant Anthocyanen
Boerenkool: Vit C, luthe¨ine, zeaxanthine,VitK1
Rode kool: Antioxia Anthocyanen
Spinazie: Vit C, lutheïne, zeaxanthine,VitK1
Appels: Polyfenolen, voornamelijk in de schil.
Komkommer: Vit C, Kalium,
Granaatappel: flavonoïden, waarvan er veel in de schil en het witte merg zitten.
Pruimen: polyfenolen
Tomaten (warm): Tomaten zijn gezonder warm dan rauw. Lycopeen, VitC
Paprika: Hoge dosis Vit.C
Spruiten: Luteïne, zeaxanthine,
Peterselie, Vit C,Ijzer, VitK1
Dit is een korte oplijsting van de belangrijkste voedingsstoffen met de specifieke antioxidanten en vitaminen.
We kunnen dus stellen dat indien je gezond wil worden of blijven, echt op je voeding zal moeten gaan letten. Wist je dat het aantal vitaminen & mineralen uit een studie van 1991 bleek dat mineralen in groet en fruit gedaald was met een 25%?
Magnesium: 1991 -24% uit groenten / uit fruit -16%
Kalium: 1991 -16% uit groenten/ uit fruit-19%
Ijzer: 1991 -27% uit groenten/ uit fruit -24%
Koper:1991 -76% uit groenten/ uit fruit -20%
Deze studie komt uit: Thomas DA study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation, over the period 1940-1991. Nutr Health.2003;17(2):85-115. Review.
Dus dit is gemeten en besproken in 1991, je kan dus nagaan dat het met ons klimaat niet echt is verbeterd. Je mag rekenen op een serieus ontbreken van onze broodnodige vitaminen in onze voeding. Daarom dat het heel belangrijk is om juist te weten wat je eet en juist weet welke vitaminen waar in zitten en hoe de voedingsstoffen behandeld zijn.
Ga voor eigen kweek van fruit en groenten, of koop rechtstreeks uit een biologische pluktuin of via een bio boer. Wat je in de winkels vind wordt dikwijls nog nabehandeld om langer mooi vers te blijven. Wat als het niet lukt om je groenten bij een boer of pluktuin te kopen? Een simpel trucje. Spoel je fruit en groenten met een soeplepel bicarbonaat. Bicarbonaat is een natuurlijk basisch middel die je heel goed kan gebruiken om te reinigen maar ook bij voeding goed kan inzetten om chemische stoffen van je groenten en fruit te verwijderen.
Mocht je hier nog extra uitleg over willen?
Geef mij gerust wat feedback! Het is altijd tof om te weten te komen voor ik schrijf.
Gelukkig kan je meegenieten van mijn laatste bijscholing bij dokter Geert Verhelst.
Comments