top of page

Hoe kom je van je angst af?


10 bruikbare tips om met je angst om te gaan.

Angst om ziek te worden, angst om corona, angst om je werk te verliezen, angst om je rekeningen niet meer te kunnen betalen, angst om je partner te verliezen en ga zo maar door.

Tegenwoordig wordt er enorm aan angst verspreiding gedaan, angst verspreiden om te manipuleren. Angst voor... heeft tot uiting dat er manipulatie kan geschieden omdat mensen bang zijn voor. Wat is angst nu eigenlijk?

Vanwaar komt het?

Wat kunnen we doen om ermee om te gaan?

De meeste mensen ervaren angst als een negatief gevoel, zenuwachtig gevoel, het is een emotie die tot stand wordt gebracht vanuit een onzekerheid, het gevoel niet goed genoeg te zijn, bevestiging zoekend van buitenaf, het gevoel niet meer helder te kunnen denken. Angst komt vanuit ons onderbewuste en het wordt aangewakkerd door een gevoel uit onze kindertijd of vanuit een traumatische ervaring.

Een traumatische ervaring kan voor iedereen anders zijn, het kan ook het overbrengen van angst van een ouder tegenover een kind. Als je bedenkt dat het onderbewuste wordt gevormd tussen 0 & 6 jaar kan het zomaar zijn dat je angst daar is ontstaan, dat dit niets te maken heeft met iets negatiefs die je hebt ervaren maar een weerspiegeling van een angst van je partner/ouder/vriend of omgeving.


Tip 1. Aanvaard je angst, je hoeft niet altijd gelukkig en blij te zijn. Het leven is een leer weg dus ja elke emotie hoort hierbij. Het accepteren van je angst zorgt ervoor dat je er geen weerstand op hebt, je hoeft niet te vluchten, niet de verdoven. adem rustig in en uit.


Tip 2. Adem positieve gedachten in en adem angst verdriet uit. Adem 1-2-3-4 tellen in, denk daarbij aan alle zaken die je blij maken.Houd je adem 4 tellen vast, adem uit 6 tellen, de zaken waar je angst op hebt. blaas ze uit. Herhaal deze oefening 5 x. voel maar eens hoe snel je in rust modus komt.


Tip 3. Stel jezelf voor als je in je angst zit, neem pen en papier. Hoe voelt je angst? Hoe ziet je angst eruit? Is het een constant gevoel? Welke gedachten poppen in je op?

Welk voordeel geven die gedachten je? Is er een voordeel aan? Wanneer poppen die gedachten op? Vanwaar komen ze? Zijn die gedachten waar? Beantwoord de vragen.


Tip 4.

Je kan je angst als het ware een naam geven.Dat is dan gemakkelijker om het te benoemen te aanvaarden BVB roosje.

Kies voor een lieve naam het is tenslotte een creatie van je eigen brein ;-)

Ik aanvaard roosje ( je angst), ik vergeef je roosje ( je angst) en ik laat roosje ( je angst) vrij.


Tip 5. Een emotie HEB je maar je BENT ze niet, dit is in het verwerkingsproces een hele belangrijke. Dus ipv jezelf toe te spreken, ik ben angstig kan je aangeven dat je de emotie hebt die zegt angst te hebben voor.....


Tip 6 angst voor ziekte, zolang het niet is bewezen dat het daadwerkelijk zo is dat je ernstig ziek bent. is het compleet waste of time om angstig te zijn. Toch is het zo dat die angstige gedachten in ons opkomen. Ik kan er zeer zeker van meespreken, je zit te wachten op een onderzoek die tijd ertussen kan heel uitputtend zijn.

Ben er bewust van met welke mensen je je omringt, zij kunnen hun angsten naar jou reflecteren. Blijf dan goed bij jezelf, mijdt mensen die heel negatieve verhalen vertellen over hun ervaringen of ervaringen van anderen die nog wat aan gespekt zijn om te choqueren.

Neem wat tijd voor jezelf doe de bovengenoemde oefeningen, kies vooral mensen die positief zijn, luisteren en opbouwend zijn.


Tip 7: Laat je angst los, angsten zijn gekoppeld aan een bepaald vertelsel van je brein. bvb onzekerheid, niet goed genoeg zijn, falen, angst voor afwijzing etc.

Je schrijft ze op en je verscheurd het briefje en je verbrand het briefje...

Herhaal dit net zolang als nodig, doe dit het liefste buiten, in een metalen kom.

om ongelukken te voorkomen.


Tip 8: Als je angst hebt voor iets, zijn het de vertelsels in je hoofd die aan de haal gaan met een aantal doem gedachten. Blijf vooral in het hier en nu, wat is er nu? Wat zijn de feiten?

wordt je bewust van je eigen onzekerheid . Wordt je bewust van je eigen kwaliteiten, spreek erover en blijf er niet mee zitten. Soms zitten we zo danig in ons hoofd met onze gedachten dat we gehele verhalen creëren in ons hoofd om een bepaalde actie niet te hoeven uitvoeren. dit maakt onze wereld enorm klein, steeds kleiner.


Tip 9: Neem je angst in dit geval de benaming roosje, bij de hand en samen lukt het jullie wel!


Tip 10: wat is het ergste scenario dat er kan gebeuren? Angst is een fictief verhaal in ons hoofd. Een doem gedachte, we maken het zelf zo groot als we willen, het wordt een grote berg waar we niet over lijken te kunnen. We wachten af en de angst wordt alleen maar groter als we die niet aanpakken. Indien we zelf niet kiezen om door de angst te gaan wordt het enkel erger, wordt de keuze die we denken te moeten maken door iemand anders gemaakt dit komt vaak tot resultaat dat dit niet in ons voordeel is.


Je angst onder de arm nemen door het oncomfortabele gevoel gaan, daar is moed voor nodig. Dikwijls doen we tijdens de massages samen de oefeningen. Dan hoef je die eerste stap niet alleen te zetten, dan mag je heel trots zijn op jezelf.

Eens de eerste stap is gezet wordt de angst minder groot. We kunnen onze verhalen groot maken, zo blijven we op deze negatieve trilling ronddwalen.


Nele Boon


1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Dank je wel, dit had ik echt nodig.

Tip 2 werkt enorm bij mij.

De fictieve doemscenario's in mijn hoofd vervaagden letterlijk tot ik ze zelfs niet meer kon oproepen om ze uit te ademen.

🙏🏻


Like
Post: Blog2_Post
bottom of page