top of page

Warmte uitslag of zonneallergie?

Als de zon weer tevoorschijn komt en de temperaturen stijgen, kunnen veel mensen met plezier de buitenwereld in stappen. Maar voor sommige mensen kan de zon ook een bron van frustratie zijn. Wat als jouw huid niet zo blij is met het zonlicht als jij? Warmte-uitslag of zonneallergie - het zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar wat zijn de verschillen?

En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

Warmte-uitslag, ook wel bekend als miliaria, is een huidaandoening die optreedt als gevolg van blokkades in de zweetklieren. Dit leidt tot rode bultjes of blaasjes op de huid, vooral op warme en vochtige dagen. Je kunt het vaak tegenkomen op plekken waar er wrijving ontstaat, zoals onder de borsten, in de liezen of op de rug. De symptomen zijn meestal jeuk en irritatie, en hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het meestal onschuldig en verdwijnt het vanzelf zodra de huid weer afkoelt.


Oorzaak:


Door dat het zweet niet goed weg kan, door verstopte of geïrriteerde zweetkanaaltjes naar de zweetklieren. Bij Baby's zijn die vaak nog niet voldoende ontwikkeld.

Dit kan ook door het dragen van te spannende kledij. Te warme kledij of stel je voor je zit in een warme auto op semi/leren zetels. Dan kan het zomaar gebeuren dat je huid afgesloten raakt.


Wat kan je doen?


Leg of wikkel een lichte en vochtige katoenen doek op de aangetaste zone.

Maak kamillethee: laat goed afkoelen in de ijskast. dep de katoenen doek erin, wring uit en leg het op de zonen met bultjes. Kamille werkt ontsmettend, verzacht de huid.

Je kan ook Aloë vera gel aanbrengen, verzacht, ontsmet & verkoeld.

Zorg ervoor dat je slaapkamer goed is afgekoeld, slaap met een laken. Neem een verkoelende douche voor je gaat slapen.



Zonneallergie daarentegen, ook wel polymorfe lichtdermatose genoemd, is een reactie van het immuunsysteem op zonlicht. Mensen met een zonneallergie ontwikkelen vaak jeukende bultjes of uitslag, meestal op blootgestelde delen van de huid zoals het gezicht, de armen en de benen. Deze aandoening kan erger worden naarmate je meer blootgesteld wordt aan zonlicht, dus kies er dan voor om meer in de schaduw te vertoeven.

Dus, hoe weet je of je gaat voor warmte-uitslag of zonneallergie? Een belangrijke factor om rekening mee te houden, is de tijd die je in de zon hebt doorgebracht en hoe je huid normaal reageert op de zon. Warmte-uitslag komt vaak voor na langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, terwijl zonneallergie vaak optreedt na een kortere tijd in de zon.


Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze aandoeningen te beheersen en te voorkomen. Om warmte-uitslag te voorkomen, is het belangrijk om de huid cool en droog te houden. Draag luchtige, ademende kledij zorg voor natuurlijke stoffen die vocht opnemen.Vermijd het gebruik van zware crèmes of oliën die de poriën kunnen verstoppen.

Neem een koele douche en vermijd intense lichamelijke activiteit tijdens de warmste uren van de dag.

Als je last hebt van zonneallergie, is er een aantal dingen die je kunt doen.

Je goed beschermen met aangepaste en luchtige kledij.


Tot slot, onthoud dat kennis macht is. Door te leren over de verschillen tussen warmte-uitslag en zonneallergie, kun je beschermd blijven en genieten van de zon zonder ongemak. Zorg goed voor je huid en geniet van de zonnige dagen!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page