Wat is Acné en wat zijn de mogelijke oplossingen?

Bijgewerkt op: 28 jul.

Heel veel mensen hebben ooit wel eens last gehad in hun jeugdjaren van acné, bij anderen gaat het precies nooit over.

Wat is acné ?

Acné vulgairs is één van de meest voorkomende huidproblemen ter wereld en kan ontstaan bij elk huidtype. In de Westerse landen hebben meer mensen last van acné, uit de statistieken blijkt dat 79% tot 95% van alle volwassenen ooit met eens met dit huidprobleem te maken krijgt.

Meestal begint acné in de puberteit zo rond 12j tot hun 25j ongeveer,

Doordat onze jeugd last heeft van hormoonschommelingen en proeven van hun gewonnen vrijheid zien we dat deze groep dikwijls gaat grijpen naar de vettige en zoet rijke fastfood, blijft dit wel eens langer hangen en is dit stress gerelateerd. Wat dus een regelrechte inbreuk is op het immuunsysteem. Dit werkt niet enkel vanuit de darmwand maar ook vanuit de lever en de hersenen. Vandaar dat er een verband is hoe je met stress en je voeding omgaat.

Daarom dat een gespecialiseerde huidexpert altijd naar de levensstijl en voeding zal vragen, dit nemen we dan mee in een persoonlijk behandelplan.

Zodat we ook de aanbevolen producten & voeding supplementen hierop kunnen afstemmen.

Acné vulgaris is een ontstekingsziekte van de huid ( verzuurde PH), door het overmatig produceren van talg en een opeenstapeling van cellen ( hyperkerastinatie) door het teveel aan talg in de puberteit kan dit leiden tot talloze ontstoken poriën laesies of comedogenen die verstopt raken door de bacterie Probionbacterium acnes.


Dit kunnen behandelen we door een aangepaste cleaner te gebruiken bvb de Clear skin cleaner te gebruiken, deze cleaner gaat intens de poriën schoonhouden, bevat gepatenteerde 8 % benzoyl peroxyde( gepatendeerd en uitzonderlijk niet schadelijk voor de huid in tegenstelling tot de benzoylperoxyde die je vind bij de apotheek, deze zijn helaas te agressief), liposoom ingekapseld omdat deze cleaner op basis is gemaakt om huid te verbeteren met een samentrekkend, fysio-actief mengsel van granaatappel,rozemarijn en jojoba olie.

Wat er dus zal voor zorgen dat de poriën minder verweid worden.


Wat we ook dikwijls mee insluizen in de huid is de Vit C serum, afhankelijk van de intensiteit van de ontsteking. Omdat deze Vitamine C de aanmaak van collageen zal verhogen, zodat de huidcellen zullen verstevigd kunnen worden, om zo de genezing van de acné huid te versnellen.

Daarna raden we een licht hydraterende dagcrème aan bv Clear skin crème,deze laat je best even testen zodat je zeker de juiste hebt voor jouw huid.

Deze crème heeft ook een zeer sterke huidverbetering basis. Het bevat 5% probleemoplossende gel ( benzoyl peroxide) om de onrustige huid gedurende de dag te conditioneren. Het hydrateerd de huid, voorkomt overmatige talgproductie en verminderd de bacterieverspreiding overdag. Na het reinigen 0,5 – 1 ml aanbrengen op het onrustige gelaat en andere aangetaste lichaamsdelen.


Balance 24 hour Cream

Deze crème heeft ook een zeer sterke huidverbetering - basis. het bevat komkommerextract om de onrustige huid gedurende de nacht sterk te verbeteren en in balans te brengen. Met rozemarijn verhelderd de huid en ondersteund het huid eigen herstelvermogen en is het product de meest effectieve oplossing om gedurende de hele nacht goed het werk te doen. Na het reinigen 0,5 – 1 ml aanbrengen op het onrustige gezicht en andere aangedane lichaamsdelen.


Het ontstaan en mogelijke oorzaken op een rij:


Hormonale disbalans, normaal in de puberteit, later kan dit met stress gepaard gaan. Te hoge celdeling waarbij een abnormale afschilfering van keratinocyten ( huidcellen hoornlaag) in het folliculaire kanaal ( haarzakje) kan opduiken.

Verhoogde talgproductie, dit zien we vaak na de zomer omdat menig jeugd en jong volwassen denken dat de zon helpt om de acné op te lossen. De zon gaat de huid uitdrogen waardoor er nadien een verhoogde talgproductie gaat ontstaan, wat nadien voor meer problemen gaat zorgen.

Ook zien we dikwijls in de praktijk dat mensen met acné gaan prutsen aan hun puistjes, daardoor zal een verspreiding van de bacterie Probiobacteruim ontstaan. wat dus tot een verspreiding van de acné zal zorgen. Doordat de huid waarin de ontsteking zich bevind inwendig zal scheuren en er dus een bacterie haard zal ontstaan.

Hiervoor hebben we de ideale oplossing namelijk tal van effectieve behandelingen, zoals de green peel, fruitzuur-peeling en de Biopulse therapie.

Deze behandelingen hebben als doel het bovenste laagje de hoornlaag, te verwijderen met als doel de probleemzone zo versneld op te lossen. Door de juiste producten regelmatig en stipt op de besproken tijden Aan te brengen. Zal de acné in een sneltempo opgelost raken. Zodat littekenvorming geen kans krijgt. Is de huid al aangetast en zijn er reeds donkere vlekken te zien? Ook hierbij kunnen we helpen.

Mocht je graag meer weten ? Boek dan zeker een intake gesprek in.


Relatie tussen omega 3 en acné

Aanwijzingen dat omega-3 vetzuren een positief effect hebben op acné zijn afkomstig uit dermatologische onderzoeken uit het verleden die aantonen dat acne minder voorkomt onder bevolkingsgroepen die een voedingspatroon hebben dat rijk is aan omega-3 vetzuren.

Onderzoekers ontdekten dat de klinische symptomen sterk verminderd waren toen hun voedingspatroon werd aangevuld met alfa linoleenzuur ( omega 3) De genoemde vetzuren werden aanvankelijk vit. F genoemd, nu noemen we deze essentiële vetzuren.

Omega 3 is nodig, om de elasticiteit in de cellen te verbeteren, dit zal zorgen voor ontsteking remming.

  • Het westers voedingspatroon , waarbij de inname van omega 6 vetzuren op gebaseerd is. is eigenlijk 10 x te hoog aan omega 6.

  • Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met het feit dat omega3 die je terugvind in vis gaat oxideren in temperaturen boven de 40 graden. wat er dus op wijst indien je je vis klaarmaakt ( bakt, frituurt) er enkel geoxideerde omega3 aanwezig zal zijn.

  • Verzadigde vetten, transvetten, , alcohol, een laag insuline gehalte, eiwitten tekort. suiker rijke voedingspatronen,stress.

  • Koemelk producten.

Omega 3 vetzuren

omega 3 vetzuren zijn onder te verdelen in ALA ( alfa- linoleen zuur) en EPA en DHA waarvan ik u de ingewikkelde naam even bespaar. ALA is namelijk de belangrijkste binnen de omega 3 vetzuren. De beste bronnen zijn lijnzaad 47%, walnoten, koolzaadolie en hennepproducten. EPA en DHA komen vooral voor in vetten vis zoals makreel, zalm, paling haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen van deze vetzuren, want vis slaat deze op in hun vetweefsel. Ook in algen zit een goede hoeveelheid omega 3 bv krill-olie.

De hoeveelheid omega-3 die we nodig hebben in ons lichaam bedraagt 3 gram voor mannen en 2 gram voor vrouwen.

Gezien de dikwijls ongezonde levensstijl van de jeugd, vinden we het toch wel belangrijk dat een aantal vitamine tekorten worden aangevuld. Zodat het zelfherstellend vermogen van de huid sterk genoeg is om het genezingsproces in gang te zetten. Belangrijk hierbij zijn de VIT A,B,C,D,E & ZINK

Om de ontstekingswaarden naar beneden te krijgen kan je extra natuurlijke voedingssupplementen nemen, de eerste die ik aanraad is Rhibes nigrum complex 245 oftewel zwarte bes. Deze werkt heel goed ondersteunend bij psychische en lichamelijke uitputting, dit gaat samen met acné omdat acné voorkomt op een huid die niet de goede voedingsstoffen binnen krijgt. We kunnen dus stellen dat het lichaam ondervoed is. Klinkt heel heftig en dat is het ook, je lichaam kan niet goed functioneren als je niet de vitaminen en mineralen geeft die het nodig heeft.

Rhibes nigrum complex245 werkt heel bloedzuiverend en ontstekingswerend, ondersteund de weerstand van het organisme, werkt vitaliserend en ondersteund het immuunsysteem. Helpt het handhaven van het energieniveau.

Zo wordt nagegaan wat uw persoonlijke leefwijze is en hoe uw voedingspatroon eruit ziet. Het is daarom mee genomen om je eigen eetpatroon eens te noteren, indien u start met uw persoonlijk behandelplan.

Zo kunnen we snel even bijsturen, met enkele tips uw persoonlijk resultaat nog sneller en effectiever benaderen.

Onderzoek uit 2019:

Ons begrip van de pathogenese van acne vulgaris is nog in ontwikkeling. Het is bekend dat meerdere factoren de pathofysiologie van acne beïnvloeden, waaronder genetische, hormonale, inflammatoire en omgevingsinvloeden. Vanwege de implicaties ervan voor veel van deze factoren, is voeding al tientallen jaren een onderdeel van de discussie over acne. Verschillende onderzoeken hebben het belang van de glycemische index van verschillende voedingsmiddelen en de glycemische belasting bij patiënten met acne geëvalueerd, wat aantoont dat personen met acne die diëten met een lage glycemische belasting consumeren, minder acne-laesies hebben in vergelijking met personen met een diëten met een hoge glycemische belasting.


Zuivel is ook een focus van onderzoek geweest met betrekking tot voedingsinvloeden op acne; wei-eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de insulinotrope effecten van melk, kunnen meer bijdragen aan de ontwikkeling van acne dan het daadwerkelijke vet- of zuivelgehalte. Andere studies hebben de effecten onderzocht van de consumptie van omega-3-vetzuren en γ-linolzuur bij personen met acne, waaruit blijkt dat personen met acne baat hebben bij diëten bestaande uit vis en gezonde oliën, waardoor de inname van omega-3 en omega-6-vetzuren wordt verhoogd. Recent onderzoek naar de effecten van probiotische toediening bij mensen met acne geeft veelbelovende resultaten; verder onderzoek naar de effecten van probiotica op acne is nodig om de bevindingen van deze vroege onderzoeken te ondersteunen. In deze review bespreken we het huidige bewijs met betrekking tot de voeding van Amerikaanse patiënten met acne en hoe deze van invloed kunnen zijn op acne en de behandeling van acne. waardoor de inname van omega-3 en omega-6 vetzuren wordt verhoogd.

Recent onderzoek naar de effecten van probiotische toediening bij mensen met acne geeft veelbelovende resultaten; verder onderzoek naar de effecten van probiotica op acne is nodig om de bevindingen van deze vroege onderzoeken te ondersteunen. In deze review bespreken we het huidige bewijs met betrekking tot de voeding van Amerikaanse patiënten met acne en hoe deze van invloed kunnen zijn op acne en de behandeling van acne. waardoor de inname van omega-3 en omega-6 vetzuren wordt verhoogd. Recent onderzoek naar de effecten van probiotische toediening bij mensen met acne geeft veelbelovende resultaten; verder onderzoek naar de effecten van probiotica op acne is nodig om de bevindingen van deze vroege onderzoeken te ondersteunen. In deze review bespreken we het huidige bewijs met betrekking tot de voeding van Amerikaanse patiënten met acne en hoe deze van invloed kunnen zijn op acne en de behandeling van acne.

Bron:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32748305/


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven