top of page

De mannen huid versus de vrouwenhuid.

Waarom is de mannenhuid anders dan de vrouwen huid?

Wel dat hangt af van ons DNA, oftewel wat ons vrouw maak en wat man maakt. XY chromosoom of XX chromosoom.

Mannen maken meer testosteron aan dan oestrogeen, vrouwen maken meer oestrogeen aan dan testosteron.

Dus wat is dan het verschil in de huid?

Bij de mannen huid zien we dat de huid dikker is met iets wijdere poriën dan bij de vrouw, en dat er meer haargroei is dan bij vrouwen dit komt door de aanmaak van testosteron.

Bij de mannenhuid zien we ook dat de zenuwen eerder aan de opperhuid liggen, waardoor mannen dus sneller pijn zullen ervaren dan vrouwen.

Als je dat al hebt meegemaakt of wel eens een filmpje zag bij een ontharing, mannen zullen daarop heftiger gaan reageren.

Dat komt omdat ze ook gewoon meer prikkels dus ook meer pijn ervaren dan vrouwen omdat de zenuwen gewoon meer aan de oppervlakte liggen.


Bij vrouwen liggen de zenuwen iets dieper in de huid, waardoor ze aan de opperhuid dus minder prikkels zullen ervaren.

Bovenaan de huid is de talg laag meer actiefbij mannen dan bij vrouwen, mannen verouderen dus later daardoor.

Hun rimpels zullen minder zijn, maar ook over het algemeen iets dieper gaan liggen dan bij vrouwen.

Ook doordat de huid eerder dik is en meer talg aan maakt, kan het de acné in de puberjaren serieus laten toenemen. Jongens van die leeftijd ( 14-18j ongeveer), waar hun hormonen de hoogte in schieten en dat moet ook om hun eigen persoonlijkheid te kunnen laten vormen.

Laten het nog wel eens hangen als het op hun hygiëne en huid verzorging gaat.

Ook de voeding speelt hier een cruciale rol in. Indien je zoon belast is met het erfelijkheid dna van acné en het overmatig aanmaken van talg in de familie.

Zou ik aanraden om hierbij omega 3 en vit D3 op te starten als voedingssupplement, aangezien acné een vorm van verzuring / ontsteking is in het lichaam.


Acné dient heel goed te worden aangepakt, omega 3 staat voor de opbouw van de cellen en vit D3 zorgt voor het immuunsysteem.


Voldoende vis en schaal dieren eten, gezonde voeding en veel buitenactiviteiten zijn key. Natuurlijk zijn we anno 2024, ik heb zelf zonen. Ook de suiker en fastfood dienen aan banden te worden gelegd. Laat je zoon veel sporten, je zal zien met een goed huidverzorging, dat het sporten alles in zijn lichaam beter laat werken. Ook het loslaten en uiten van emoties kan hij hierin kwijt.

Zodat de cortisol niet steeds de hoogte in schiet en een eerder gelijkmatige verdeling zal krijgen, waardoor je tiener mentaal beter in balans komt.

Ververs zijn kussensloop regelmatig en leg hem ook het belang hiervan uit.

Het is belangrijk omdat het schuren van de huid tegen de kussensloop wel wat etter op de kussensloop kan komen, dit voor een besmetting kan zorgen.

Men3 heeft hiervoor speciale zijden kussenslopen. Zodat de huid niet wordt beschadigt tijdens het slapen.

Laat hem zeker langskomen voor een huidtest zodat ik kan zien hoe we de acné aan banden kunnen leggen. Het prutsen en pulken aan de huid zijn ideale ontstekingshaarden, ook indien dit veelvuldig gebeurt is de kans reëel dat er putjes en littekens ontstaan die hij nog vele jaren zal meedragen. En dit moeten we trachten zoveel mogelijk te vermijden.

Ik weet het, deze twee combineren is een hele grote uitdaging.


Natuurlijk is het belangrijk om ook de werkomstandigheden en lifestyle mee te nemen in een goed verzorgingsplan.

Afhankelijk van je werkomgeving, vakantie job, stage etc. dien je dus je verzorging aan te passen, ook dient er gekeken te worden naar het gebruik van de vetten. Kies voor gezonde vetten zoals omega 3 en omega 9. Om de huidcellen te verstevigen, niet enkel de huidcellen maar alle cellen.

Als de darmflora niet goed zit, kunnen er een aantal huidproblemen de kop op steken zoals, couperose, psoriasis, acné, verwijde poriën, op latere leeftijd kan het zijn dat de huidbarrière laag is aangetast en kunnen er pigmentvlekken vormen. Dit zijn de tekenen dat er goed moet gekeken worden een regelmatige check up van je huid is geen overbodige luxe. Zo denk ik aan dakwerkers, tuinmannen etc.

Mannen nemen een goede huidverzorging nog wel eens met een korreltje zout, een goede huidverzorging doe je om je goed te verzorgen maar ook uit veiligheid.

Je wil niet weten hoeveel mannelijke cliënten ik reeds doorstuurde met een klein maar kwaadaardig gezwel. Dikwijls op een plaats waar je zelf niet op let.


Je Huid goed maar niet te agressief reinigen is zeker een goed begin. Het liefste neem je een merk met enkel bio, organische inhoudsstoffen.

Kies ook voor een natuurlijk merk voor scheerschuim, want je huid ziet door het dagelijks scheren wel wat af.

En gebruik je indien nodig een olie of serum, afhankelijk van de conditie van je huid.

Een dagcrème of 24U crème, deze gebruik je om je huid te beschermen.

tegen stof, airco, luchtvervuiling etc.

In de avond doe je hetzelfde maar dan gebruik je een nachtcrème. Ook aangepast aan de noden van jouw huid.

Je kan steeds een huidtest inplannen, om de juiste producten voor jouw huid te gaan bepalen.Ik weet dat er heel veel reclame wordt gebruikt, maar iedereen heeft een andere huid, levensstijl en ik kies ervoor om steeds per persoon te testen en af te stemmen voor het beste resultaat te kunnen verkrijgen.

Mocht je vragen hebben? Shoot holistisch.huidinstituut@gmail.com

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page