top of page

Wat is jezelf graag zien?

Jaren geleden, kreeg ik in één van mijn coaching gesprekken, de zin voorgeschoteld. Maar kies nu eens eindelijk voor jezelf, wat is het dat jij nu graag wilt Nele?

Het was dan ook een grote schok voor mij om te beseffen dat ik dat helemaal niet wist? Ja wat wil ik nu voor mezelf? Ik was hier erg van geschrokken, dat ik maar aan het gaan was voor mijn gezin, als zij of hij maar gelukkig is.

Das een geloof dat ik vele jaren heb vast gehouden, ik zag vele vriendinnen bij langs komen om advies, elke keer ze terug verlaten werden van hun niet passende partners.

Ik heb er ellenlang veel tijd in gestoken, oefeningen, lange gesprekken...

Want ja toen voelde ik me goed. Ik deed het met zoveel liefde en warmte;

en ja hoor elke keer weer opnieuw, mensen zo kosteloos helpen dat is toch fijn?

Ik zag ze met een tranendal binnenkomen en bijna dansend buitengaan.

Jaren heb ik dat gedaan, want ja het zijn toch je vriendinnen en voor hen doe je dat toch?

Na een periode van pech en diepe twijfel in mezelf, waren zij diegene die wel iets beters hadden te doen. Diegenen stonden wel klaar met een oordeel, een vooroordeel en een veroordeling. Harde les.


Mag je dan geen mensen kosteloos helpen? Ja gelukkig wel, echter niet ten koste van jezelf. Zorg eerst voor jezelf, heb je nood aan rust?

Neem die rust, heb je veel te doen? Doe eerst de zaken die jij belangrijk vind.

Plan een kort gesprek in met je bestie, geef je grenzen aan.

Indien je geen bestie hebt, soms is het veiliger om met iemand te praten die buiten je kring staat . Dan kan je een persoonlijk gesprek inplannen.

Respecteer ook die grens, dan voel je je niet bedrogen achteraf.

Doe vooral zaken waar jij je gelukkig bij voelt, voel geen angst om te bespreken wat je voelt daarom je zal merken dat je vriendschapsrelatie als die goed zit enkel kan verdiepen.


Misschien had je bestie al een bepaald schuldgevoel en zal dat gedrag ook aanzetten om bij zichzelf een grens te trekken. Wees je er bewust van dat als je je grenzen trekt zonder uitleg, er wel drama kan ontstaan.

Als mensen al lang vanzelfsprekend hebben genomen dan wordt het wennen aan de nieuwe jij.Twee mogelijke richtingen, ofwel groeien mensen met je mee.

Ofwel ontaard drama, maar dan zou je wel eens met een narcistische persoonlijkheid kunnen te maken hebben. Want die persoon wil natuurlijk niet mee groeien.


Het belangen loos helpen van mensen keer op keer, heeft het onderliggende gevoel van niet goed genoeg voelen. Dat is iets wat vaak ontwikkeld wordt in de kindertijd. We blijven dus het gedrag herhalen tot we een bepaalde les hebben kunnen leren.

Soms leren mensen maar die les als hun lichaam snakt naar rust en zelfzorg, Het kan zijn zich dat je trauma uit in de vorm van depressie, burnout, maar ook echt fysieke ziekten.


Het belangen loos helpen van mensen om gezien te worden, wordt please gedrag genoemd. Ik heb het ook jarenlang gedaan, weet dat je steeds opnieuw kan kiezen.


Ik heb er zelfs een spiegeltje voor laten maken, ik hou van mij staat erin gegrift.

Omdat het zien van jezelf en de liefde die je voor jezelf, steeds op de eerste plaats mag zetten. Wil niet zeggen dat je enkel naar jezelf moet kijken, maar eerst jezelf en dan de ander. Wil de ander je hulp niet zien?

Laat het dan los, hoe pijnlijk dat ook soms kan zijn.

En neen, geen schuldgevoel hebben. Ga er dan eens mee zitten, waarom voel je wat je voelt?

Wellicht is daar een wederkerig patroon in te vinden, een beperkende gedachte een bepaalde angst misschien?


Doe dan vooral wat jij leuk vind, waar jij nu nood aan hebt.

Of kies ervoor om eens totaal iets anders te doen. Iets wat je nog nooit hebt gedaan.

Wat hierbij nog een belangrijke is, je wordt zoals de eerste vier mensen in je dichte omgeving. Heel bewust kiezen is dan wel de boodschap.


Om er zeker van te zijn dat jij de juiste mensen hebt in je dichte omgeving, welke kwaliteiten vind jij belangrijk?

Wordt er geluisterd?

Wordt er rekening gehouden met jou?

Krijg je hulp?

Help jij anderen en luister jij?

Vind hierin een balans, blijf niet steeds in de zelfde kring van mensen. maar sta er open voor om nieuwe mensen te ontmoeten,

mensen die je hebt ontmoet wanneer het wat minder met je ging.

Kunnen je wellicht eens tegenhouden in je groei.

Wees je daar bewust van.


Mocht je vragen hebben hier rond?

Mag je mij steeds een bericht sturen, je kan ook steeds een gesprek inplannen.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page