top of page

Waarom detox?
Hoe ik in aanraking kwam met mijn eerste detox, het is een jaar of veertien geleden dat mijn wereld op z'n kop stond. Mijn gehele gezinssituatie viel uit elkaar, ik stond niet meer stevig, ik voelde de grond van onder mijn voeten getrokken.


Ik moest alleen met mijn kinderen verder, een grote angst kwam over me heen. Zou ik het wel redden? Mijn kinderen net in de pubertijd, dat maakte het allemaal niet gemakkelijk. Een hele strijd, van grenzen trekken. Van een paar stappen vooruit en een paar stappen achteruit. Dat heeft een hele tijd geduurd, ook het slapen lukte mij niet. een zestal maand nam ik medicatie hiervoor, ik kon slapen. Maar daar was ook alles mee gezegd. Ik zag op tegen elke dag, een duidelijk doel had ik niet meer. Ik tuimelde van het ene trauma in het andere.

Ik ging in therapie, leerde ademen, ging elk weekend tango dansen.

Maar ik blijf me opgejaagd, angstig en ellendig voelen, enorme rugpijn had ik 1x per week kiné. Een week later was de pijnlijke spanning gewoon terug.


Ik leerde een Osteopaat kennen op de tangoles, de spanning in mijn rug was niet te houden en na een paar keer gekraakt te zijn stelde hij voor om mijn lichaam eens te hernieuwen met een flinke detox-kuur.


En hoe zit dat dan in elkaar, vroeg ik? Wel zei hij: je zou kunnen beginnen met de mayer kuur. Maar ik zou het niet te streng doen, maar geen vlees, fruit, geen brood, geen koemelkproducten.

Enkel een een kommetje soep, max twee maal per dag. mocht je te flauw worden mag je een droog broodje met verse boter erbij.

Verder veel water en thee. En hoelang moet ik dit volhouden?

Och doe het strikt een week, een paar dagen afbouwen voor de kuur en een paar dagen opbouwen na de kuur.


Ik had een briefje mee gekregen, borstel je lichaam met een borstel om je lichaam te activeren voor je een douche neemt, liefst met koud water afsluiten.

Goed je lichaam drogen, goed wrijven met de handdoek.

Het kan goed zijn dat je ook wel wat emotioneel wordt tijdens de kuur zei hij nog.

Laat het maar gewoon gaan. Ok dacht ik; dat kan ik wel.


Eerlijk het viel veel beter mee dan ik eerst had gedacht, je moet het wel inplannen in je agenda. Want je kan natuurlijk niet tijdens je kuur op restaurant. Ook het sporten stel je beter wat uit tijdens de kuur. Ga gewoon rustig wandelen eens per dag.


Je kan ook je detox ondersteunen met bvb berkensap, mariadistel, curcuma, paardenbloem, brandnetel etc.

Deze kruiden zorgen ervoor dat je de gifstoffen die in de lever, de nieren opgestapeld zitten, afgevoerd kunnen worden.

Nadien, voelde ik me echt als herboren, ik was een aantal kilo kwijt, een flinke extra dosis energie. En ik was van mijn slaapprobleem af.

Mijn rugpijn was echt verbeterd.

De ontstekingen van mijn tandvlees waren zo goed als nihil, dit zonder ontstekingsremmers, zonder medicatie. Gewoon natuurlijk.


Zo kon ik terug vooruit. Zo werd ik mij bewust van de kracht van natuurlijke en zuivere voeding.Ik wilde hier meer over weten en ging Herborist bij studeren in avondschool.

Zalig, hier kreeg ik zoveel energie van. Het gevoel van eindelijk op mijn plek te zijn.


Natuurlijk kwam het detoxen in de opleiding ook aan bod, zo zijn er een aantal kuren die je kan doen.

Zoals eerder vermeld de Mayer kuur, maar ook de citroensapkuur maar daar moet je wel al eens een detox kuur voor gedaan hebben.

Je kan ook een sapjes kuur volgen. waarbij je dan enkel groenten en fruit sapjes drinkt.

dat doe je dan zo een tiental dagen. Voor elke kuur bouw je eerst een week je voeding af en na de kuur voeg je per dag een voedingsmiddel terug toe.


Een detox kuur doe je vooral om je organen te zuiveren van zware metalen, chemische voedingsstoffen die achtergebleven zijn na de vertering in je lichaam.

Het is verboden om tijdens een detox alcohol, koffie, toegevoegde suiker, brood, pasta, koek en snoep, vleeswaren te nuttigen, kaas, melk, room en andere koemelkproducten te nuttigen.

Vooral soep, thee, heel veel water en enkele vitamine en antioxidanten te drinken.

Kauw alles een dertig maal voor je het inslikt, want het eerste verteringsproces begint in je mond. Zo kunnen de voedingsstoffen gemengd worden met je speeksel, om zo sneller en gemakkelijker in je maag met je maagsap naar een lager ph gebracht worden.

Het maagsap heeft een ph van 1 tot 3, bestaat hoofdzakelijk uit zoutzuur (HCL) en pepsine, een enzym met proteolytische werking die ervoor zorgt dat eiwitten gemakkelijk kunnen verteerd worden. En zorgt voor de vernietiging van bacteriën.

( Een neutrale PH is 7)

Nadien komt de zure maaginhoud in de twaalfvingerige darm en wordt geneutraliseerd door natriumwaterstof carbonaat die wordt geproduceerd door de alvleesklier daarna gaat het door naar de darmen.

Door de darmwand daar worden de sappen afgescheiden van het vaste gedeelte. De afvalstoffen uit de darmen worden gezuiverd in de nieren en de lever.

Vitaminen worden opgenomen door je darmwand waarbij in de darmwand kleine plooien zitten, in die kleine plooien zit je immuunsysteem niet geheel maar een groot deel.


Je kan dus stellen dat kleverige voeding die in de plooien achterblijven, zoals plakkerig brood, kaas, schimmels dit voor een groot deel van je problemen zal meebrengen.


Daardoor komt het dat je immuunsysteem niet goed gaat werken aangezien, de plaklaag aan de darmwand ervoor zorgt dat het opnemen van voedingstoffen , vitaminen en mineralen, bijna niet meer mogelijk is.

Je immuunsysteem gaat dan overreageren.

Daardoor ontstaan, voedingsintoleranties, auto immuunziekten etc.

Wanneer detox je beter niet?


Indien je bezig bent met een chemo-kuur, werkt nog een paar weken na vanuit je lever.indien je dan gaat detoxen, gaat je chemokuur versnelt afgebroken worden en zal je het risico lopen dat de chemo niet aanslaat.

Je wacht beter een zestal weken na je chemo kuur, zodat alles goed z'n werk kan doen.

Bespreek dit zeker met je oncoloog, over elk kruid die je bij neemt.

Doe niet zomaar iets, ben zeer transparant. Ik heb dit persoonlijk meegemaakt met mijn mama, ze had een natuurlijk kruiden en vitaminen preparaat gekregen van een nichtje.

Heel blij daarmee, ik las de bijsluiter en er stond groene thee bij. Ik zei, moeke volgens mij mag je dit niet nemen. Iets van mijn dochter is Herborist maar geen dokter?


Een hele discussie, wel zei ik; als je mij niet gelooft neem je pot dan mee naar je oncoloog.Damn, ik kon hier zo kwaad over worden... NEEN, zei hij nu nog niet wachten hiermee!

Dus ook indien je anti-depressieva neemt, zou ik niet gaan voor een strenge detox, je kan wel beginnen met bvb goed water te drinken en je suiker schrappen. Maar geen lever zuiverende kruiden nemen. wat wel een goeie is. Rhibes nigrum, zorgt ervoor dat je zuur base in balans komt. Zo ga je je ook beter voelen.


Dus een goede detox gaat ervoor zorgen dat je organen rust krijgen en dat alle organen beter gaan werken eens ze gereinigd zijn.

Zou ontvang je na de detox, een goede vetverbranding, een bom aan energie.Een goed humeur het gevoel herboren te zijn.

Voel je hier iets voor? Lijkt het je wat?

Wil je hier graag ondersteuning bij?

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page