top of page

Hoe kan je met de kracht van je gedachten je trauma's verwerken?

In ieders levensweg, hebben we wel te maken met een bepaald trauma.

Een trauma in je kindertijd kan er diep inhakken, dan zal je ook onbewust van daaruit gaan handelen. In eerdere blogs omschreef ik hoe je reptielen brein wordt gevormd.

In het kort: dit gebeurt tussen 0 en 6 jaar, dus heel belangrijke jaren en indrukken.

Kunnen we dit dan gaan aanpassen? Natuurlijk wel.


In deze toch wel vaak drukke tijden en dit is ook heel relatief jij maakt of creëert jouw leven namelijk op het level waarbij jij je het beste bij voelt. Mocht je natuurlijk je tijd nodeloos spenderen met mensen die jou als vanzelfsprekend blijven zien en jij nog vastgeroest blijft zitten in het gevoel van slachtoffer, het niet goed genoeg voelen. Dan gebeurt het vaak dat je nog met een grote dosis please gedrag hebt te maken. Please gedrag betekent dat je zaken doet voor anderen waarbij je de verwachting hebt om aardig gevonden te worden. Helaas word je daar niet echt gelukkig van want dan heb je al een bepaalde verwachting gecreëerd.


Het gaat er namelijk om wie jij wil zijn, welke kwaliteiten heeft deze persoon? Hoe belangrijk is dit voor jou? Welke stappen ben jij bereid te nemen om ook daadwerkelijk die persoon te kunnen zijn met die bepaalde kwaliteiten en kernwaarden?

In deze toch wel vaak drukke tijden en dit is ook heel relatief jij maakt of creëert jouw leven namelijk op het level waarbij jij je het beste bij voelt. Mocht je natuurlijk je tijd nodeloos spenderen met mensen die jou als vanzelfsprekend blijven zien en jij nog vastgeroest blijft zitten in het gevoel van slachtoffer, het niet goed genoeg voelen. Dan gebeurt het vaak dat je nog met een grote dosis pleasegedrag hebt te maken. Pleasegedrag betekent dat je zaken doet voor anderen waarbij je de verwachting hebt om aardig gevonden te worden. Helaas word je daar niet echt gelukkig van want dan heb je al een bepaalde verwachting gecreëerd.

En na die verwachting komt dan de teleurstelling, waarbij we dikwijls verdrietig, gekwetst, gefrustreerd achter blijven.


Waar ik niet wil zeggen dat je niets voor anderen meer mag doen, maar niet vanuit de verwachting meer geliefd of aardig gevonden wordt. Maar vooral omdat jij die persoon graag helpt met een bepaald probleem.


Dus hoe kunnen we dit dan wel aanpakken? Bij een trauma of een bepaald pijnlijke gebeurtenis heb je ook een bepaald gevoel of gedachte gecreëerd onbewust. Maak eens een lijst per trauma welke gedachte jij daarbij hebt.

Dat kan boosheid zijn, dat kan verdriet zijn. Je achtergelaten voelen, denken niet goed genoeg te zijn.

1) Stel jezelf dan eens de vraag? Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

Dan gaat er heel dikwijls een hele wereld voor je open. Ja, vrijheid en lichtheid een luchtigheid.


Dat is de kracht van je gedachten, je kan voor jezelf mogelijkheden gaan creëren maar ook enorm veel beperkende overtuigingen. Ook ja maar in onze familie hebben we dat allemaal, dit is een voorbeeld van een beperkende overtuiging die je helemaal kan vastzetten. Je zet jezelf dan neer op een bepaald level, zend daarbij ook een bepaalde energie trilling uit waarbij je mensen op dat zelfde energie level zal gaan aantrekken omdat ze resoneren met jouw gedachten gang. Ook daar mag jij nu betere keuzes gaan maken, laat dat please-gedrag

maar achterwege. Jij bent goed genoeg zoals je bent.


Denk maar in mogelijkheden en zet de beperkende overtuigingen over jezelf maar opzij. Aanvaard dat ze er zijn, maar je hoeft er niet je gehele dag aan te denken. Terug naar de vraag wie zou ik zijn zonder deze gedachten?

Wat ook een hele goeie is: 2) ik heb een gedachte die zegt dat, bv dat ik niet goed genoeg ben.

vraag 3) is dat waar? Is dit een feit of een oordeel?

Kan ik er iets aan veranderen? Zo ja doe het, zo neen aanvaard dat de gedachte er is en zet deze aan de kant.


Natuurlijk mocht je bv in een scheiding zitten, je beste vriend is gestorven. Dit zijn trauma's die er heel stevig inhakken en op het moment dat dit gebeurt zijn we daar nooit mentaal klaar voor. Dit geeft je een schokgolf van overweldigend verdriet en boosheid, dan ben je dikwijls niet in staat om daarmee te dealen op dat moment.


Healing is bij deze omstandigheden een hele goede keuze, kies daarom echt voor jezelf. Neem je tijd om verdrietig te zijn en te rouwen, merk je dat je nood hebt aan een veilig en comfortabele omgeving? Dan raad ik je aan om een heling of intuïtieve lichaamsmassage te nemen. Deze kan je gebruiken om je diepe gevoelens van verdriet op een sneltempo te verwerken. Het kan zijn dat je één sessie nodig hebt maar aan de hand van je eigen gevoel kan je voor jezelf meerdere sessies inplannen.

Op 24 september is er ook de workshop hoe leer ik mezelf graag te zien?

Misschien is deze ook wel iets voor jou.

Mocht je hierover vragen hebben?

Dan hoor ik dat uiteraard graag.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page